Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Ctenari nam pisi…

Vazeny pane Hedvicku, i kdyz ziji v Nemecku, mam o situaci v Cechach stejne mineni jako pan Michal Plavec. V lete roku 1993 mi zavolali Chorvatsti pratele ze Splitu. „Breceli“ do telefonu a prosili, abych prijel, ze tu valku uz nemohou vydrzet. Nalozil jsem proviant a rodinu do auta a ve Rjece jsem se nalodil i s autem do obrovske Norske lodi UNPROFORu vedle vojenskych nakladaku. Kabinu jsme nedostali, tyto byly reservovany pro vojaky. V Zadaru ostrelovali Srbove pontonovy most a tak jsme se v zatemeni pomalinku plavili celou noc vzdaleni dobre 20-30km od pobrezi az do Splitu. Na palube si nikdo nesmel zapalit cigaretu a rano v pet jsme byli na miste.

A proc toto? Mezi 1979 a 1989 jsme spolecne s manzelkou kazde  leto rozdavali mezi Pulou a Makarskou ceskym turistum exilovou literaturu, v CSSR zakazane knizky a noviny. Casto nas honila Jugoslavska milice a kdyby nas chytli, tak by nas, tak jako jednoho znameho az do rana nekde na sluzebne fackovali a kopali, nez by nas vyhostili ze zeme. Jugoslavsky komunismus byl stejny, jako komunismus Ceskoslovensky. Jenom na venek se presentoval coby liberarni. Za tech deset let jsem pri “rozdavani” prilozitostne oslovil jiste nekolik desitek Cechoslovaku a mel jsem asi smulu, protoze az na 2-3 to byli vsechno zbabelci, kteri se mnou nechteli nic mit. “Hlavni stan” jsem celych tech 10 let mel ve Splitu, prave u toho manzelskeho paru, ktery me zavolal. Dnes se ptam, co to melo to moje “rozdavani” za smysl?  Ale vratim se radeji nazpet k roku 1993.

Hotely na Dalmatinskem pobrezi byly plne uprchliku z vnitrozemi, kteri si mohli s sebou vzit jenom to co meli na sobe. Soldateska jim ukradla nejen domy a auta, ale i snubni prstynky a oni byli radi, ze je jenom prilezitostne kopali do zadku, ale nechali na zivu. Split byl obklicen Srbskou armadou a ve meste bylo spousta chorvatskych vojaku. Nestacil jsem se divit, co meli dolaru a marek. Neustale chteli vymenovat devizy za Kuna a kdyz vytahli penezenku tak v ni meli min. puldruheho centimetru bankovek. Stomarkovky a Dolary …Zustali jsme ve Splitu tyden a ve dne v noci jsme vedli diskuze a poslouchali pribehy utecencu. Bylo to k zblazneni! Lidske bestie se nachazely bohuzel na obou stranach, ale nejvetsich zverstev se zrejme dopustila “Srbska osvobozenecka armada”. Co to do tech lidi vjelo?

Napadla me tenkrat paralela k okupaci Ceskoslovenska a k “odsunu” Nemcu. Cast nasi rodiny sedela za valky v koncentraku a deda jenom o fous unikl transportu do Osvetimi. Ackoliv umel, do konce zivota nepromluvil Nemecky. Ja v roce 1994 zaparkoval auto na namesti v Pisku a kolemjdouci tatinek pred mnou sdelil svemu synovi ze: “Ty svine jsou uz tady zase…” proste staci jenom poznavaci znacka. A takto se dodnes v Cechach rozlisuje mezi dobrym a zlym.

Reklama

Revolucionari s rudou paskou na rukave  zabijeli v roce 1945 pri odsunu i Nemce, kteri byli za valky vezneni. Ale to ze Gestapo mohlo behem okupace pozabijet 250 000 Cechu a Moravaku bylo z velke casti vysledkem jejich spoluprace s nekolika tisici mozna desetitisici cesko-moravskych donasecu/konfidentu, kteri za penize udavali sousedy. Tito lide si v roce 1945 oblekli rude pasky a napr. pri Prazskem povstani se moc nestarali o Nemce, ale snazili se hlavne zapalovat jednu policejni stanici za druhou, aby shorely kartoteky, kde si Gestapo s nemeckou dukladnosti pilne zapisovalo, kdo kolik dostal. K nam domu chodil dlouho do padesatych let na navstevy pan Prazak, ten mel co delat s prazskym povstanim a byl  dosti roztrpcen, kdyz to vykladal. Ja byl tenkrat maly kluk, ale pamatuji si to moc dobre.

Synove a dcery revolucnich gardistu pozdeji posilili rady prislusniku partaje a hl. StB. Ve sluzebnim civilu nosili “Adidasky” asi se podle toho poznavali. A byli to sami “mladi kluci”.  Dneska sedi oni, nebo jejich deti zase nekde “u koryta” a urcuji politiku zeme. Tak jak vy pisete. A vsichni obcane Ceske republiky  moc dobre vedi, ze je to tak. Jelikoz jsou vsak nic neriskujici zbabelci tak si radeji v klidu neco ukradnou, nez aby se vzrusili a proti tomu ozvali.  Hrdinstejsi je nariznout v noci memu znamemu ve Velkych Losinach na jeho pozemku vsechny ovocne stromy, protoze prisel z Nemecka a dovolil si tam koupit pozemek. Je to Cech, jeho otec byl v Losinach hodinar a on za komunismu rozvazel tak jako ja zakazanou literaturu a riskoval. Jelikoz vsak obyvatele “Ceske kotliny”  nejsou schopni rozlisovat mezi dobrym a zlym, tak mu pro kazdy pripad narizli stromy. Proc? Mozna take proto, ze v Ceske kotline plati take jeste jestli: “Je v baliku”!?? A kdyz si kotlinari mysli ze ano,  tak mu to „daji“. Chran te pan Buh kdyz mas o neco vice nez oni!

Az na jeden „pripad“ se mi jeste v Cechach nestalo, abych zaplatil v Restauraci korektni ucet. Prirazky „za nic“ mezi 100 – az 350 Kc jsou uplne normalni. Ve vsem tam musi clovek pocitat s nejakym hackem, nebo hakem. V Usteckem Cedoku mi za Euro vymenili sest petistovek, ktere byly jiz davno stazeny z obehu. Kdyz jsem prisel zpatky urgovat, tak meli zavreno. Tak mi to dali! Za co? Ustecka “Ceska sporitelna” mi dva roky do Nemecka posilala jeden a ten samy vypis z uctu z prvniho mesice na PSC D-99999, ktere neexistuje. Proste bezduvodne naschvaly. Nepomohly pisemne ani osobni urgence. Musel jsem konto, ktere jsem vlastne zalozil pro otce, zrusit.  Byvaly „Estebak“, ktery dvacet let sikanoval nasi rodinu odevrel hned po “Sametove revoluci” pojistovaci agenturu a je vazenym obcanem. Nejaky pan cesky podnikatel zmlatil na miste postizene cyklisty, protoze neudelali jeho obrovskemu Jeepu vcas misto na predjeti. Ma sestra si v lete na noc prikryva azalku na zahradce dekou, aby ji ji nekdo „nevyrejpnul“/neukradl. A mohl bych pokracovat! Co se to tam deje, to prece neni v poradku?

Evropska politika selhala, ta selze vzdycky, protoze evropsti politicti egocentrici se zabyvaji pouze sami se sebou. Mimo penez je nejvice zajima jejich osobni jistota. Servis a cisty zachod v hotelu, kde jsou ubytovani je pro ne dulezitejsi, nez nejaky vysledek jednani. Ten nehraje roli. “A mozna, ze se tentokrat necha premluvit asistentka politickeho kolegy, se kterou sedel po poslednim jednani u baru”…? A samozrejme musi byt vsechno zadarmo. To je mentalita ktera se kazdorocne znasobuje. Prozivame tuto situaci dodnes, kdy se politici a manageri setkavaji na nesmyslnych jednanich, kde se po leta sice nic nevyresi, ale zato se hodne sni a vypije. Jenom zbytecne prestizni mesicni stehovani parlamentu EU z Bruselu na tyden do Strassbourgu a nazpet stoji rocne 100 000 000,- Euro (sto milionu!).  Ceska politika je vsak v Evrope negativnim desolatnim prikladem cislo jedna, a ani se za to nestydi. Jaky pan, takovy kram?  Kdyz se vsude vyhazuji danove penize, politici a manageri kradou, proc ne cely narod? Kdo nekrade, okrada rodinu! Toto platilo za komunismu a plati dodnes.

Ja jsem se casto ptal sam sebe, co mela ta valka v Jugoslavii za smysl? „UNO Britove“ sedeli vecer se Srbskymi vojaky u jednoho „gulasoveho kanonu“, popijeli spolecne cervene vino a oslavovali „bratrstvi ve zbrani“ vzpominajic pri tom na jejich spolecne tradice ve druhe svetove valce. Holandane pomahali Srbske armade ve Srebrenici nalozit vsechny muze na nakladaky, aby tito byli za par minut postrileni. Ale smysl te valce dali Rusove! Ti leteckou cestou odvazeli do Ruska jejimi ctyrmotorovymi Antonovy vsechna po byvale Jugoslavii  nakradena auta, ktera se jim dostala do ruky. Za ta leta stovky, mozna tisice aut „za babku“ nebo zadarmo! Co se za komunismu naucis, muzes pozdeji v kteremkoliv systemu pouzit. Ze by se Cesi naucili krast od Rusu, anebo to je obracene?

S pozdravem

Vitezslav