Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Fotografie z osvobozeni Plzne americkou armadou…

Nize uvedena fotografie pochazi z U.S. National Archives a byla zverejnena v rijnovem cisle (2006) casopisu World War II. Mozna nekdo z vas pozna ty radostne zdravici plzenske obcany. Pro ty kdo neumi anglicky - vysvetleni puvodniho popisku pod fotkou: Plzenaci zdravili americke osvoboditele NACISTICKYM HAJLOVANIM - dukazem je fotka a neuniklo to ani pozornosti editora casopisu. A to uz bylo PO VALCE. Editor nastesti nevedel, ze to byl jen precedent - to bylo tehdy. Dnes, 17 let po sametovce, po udajnem konci komunistu, vnuci techto hajlujicich Plzenaku porad voli komunisty a vroucne miluji svou komunistickou historii a vudce. Co se vlastne zmenilo?

Dale si racte povsimnout toho mrtveho "nemeckeho vojaka". Je znamo, ze nemecti vojaci nebojovali polonazi, jen ve spodcich a s rozvazanyma botama a vetsinou umirali na strelna zraneni, nepokryti krevnimi podlitinami, jako tenhle na obrazku. To co vidite, neni mrtvy nemecky vojak, to co vidite, je luzou zavrazdeny a zlyncovany valecny zajatec v ulicich Plzne, ktery se uz predtim vzdal a byl hned na to svlecen a ukopan a umlacen k smrti zrejme temi radujicimi se obcany na obrazku. Tedy neco podobneho, co se o mnoho let pozdeji delo v ulicich Mogadisu, Somalia nekolika zajatym americkym vojakum. Jenze tam je rozdil, to byli divosi z Afriky, tady na obrazku vidite ceske vlastence. A nebo ze by mezi divochy z Afriky a Cechy nebyl zas tak velky rozdil? Ja nevim, co myslite?

Ctenar mych clanku mi napsal: "osobne si myslim, ze ten mrtvy nebyl nemecky vojak – protoze z toho by mel cesky delnik pracujici pro vitezstvi rise strach, ale nemecky civilista o cemz svedci jeho boty. Nemecka armada mela kozene holinky dole okovane zeleznymi cvoky. Proste to je nejaky mlady Nemec, ktereho ceska luza ukopala k smrti, protoze byl bezbranny. To same se delo v Praze, kde Nemce upalovali zaziva povesene hlavou dolu." No co chcete od divochu z Afriky, ze?

A puvod a pravost obrazku je mimo jakoukoliv pochybnost, pochazi z U.S.National Archives. Jeste jich tady mam nachystanych nekolik – budou u pristiho clanku.

Reklama

Plzen

Poznamka k diskusim pod clanky: Utoky bezprizornych na mou osobu neustavaji. V tomto svetle bylo me znovuotevreni diskuse pod clanky z me strany chybou. Vsem ctenarum se omlouvam.