Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Nejsme jako oni. Ale mohli bysme byt…

Tentokrat potesim ceske fasisty, sovinisty, vlastence, anti-amerikanisty a jine spravne Cechy pruhledem do duse emigrantu.  Sedeli jsme tuhle nedavno s jednim mym znamym emigrantem u mne doma, popijeli jsme Zinfandel White z vinice Ernest and Julio Gallo (coz je jina vinice nez flasky oznacene "Gallo Family") a probirali jsme udalosti v Cesku.

Probrali jsme Paroubka i Topolanka, Klause i Havla a doslo i na pozvolna a malymi krucky nastupujici cenzuru v ceskem tisku i v televizi, jako treba odmitnuti televize vysilat dokument Martina Vadase Pravde Podobny Pribeh o Vladimiru Hucinovi a nebo clanek marxisty Petra Uhla (je zminen i v te knizce o agentovi KATO), kde udajny disident hlasa, ze nejvetsim nebezpecim soucasnosti je anti-komunismus. Ano, prosim! A tak je to se vsim. Lidi se dnes uz proti navratu pliziveho komunismu v Cesku boji byt i jen ceknout a tak si byvali komuniste otviraji sve nevymachane drzky v ceske televizi a radiu kazdy den.

A nasledovalo vzajemne diveni se tomu, ze prumerny cesky clovek proti tomu vsemu nic nema, je docela spokojen, hlavne kdyz se muzou v televizi divat na 30 pripadu majora Zemana a serial Zena za pultem a pak pocitat, za kolik to maji do duchodu a kolik budou pobirat. Prumerny cesky clovek hlavne vsechno nenavidi. Cokoliv. Nejvic nema rad zidy, cigany a emigranty. Hlavne ti emigranti jsou otravni. Tam si nekde valeli sunky, opalovali svalstvo v Santa Monica, my jsme tu trpeli a bojovali s bolsevikem a oni ted budou rozumovat? A chteli by vratit jakysi ukradeny majetek? Ja jsem nic neukradl, tak co bych mel vracet? Ja jsem pak vzpomenul jake zajimave odezvy a komentare dostavam na sve clanky na blogu na Respektu a jak jsou lidi v Cesku natolik proti-americti, ze jsou vlastne naprosto jednoznacne na strane teroristu.

Tehdy jsme dosli k tomu uvedomeni, ze lide v Cesku neuvazuji jako my. Nejsme jako oni. To bylo jakesi heslo. A na stolecku v obyvaku mi lezelo posledni cislo National Geographic, na obalce bylo pracloveci dite objevene nekde v Africe. A tak jsme se dostali k tomu novemu objevu, ze  neadrtalci a hlavne cromagnonci nebyli blbejsi nez Homo sapiens a hlavne nebyli predchudcem Homo sapiens, jak se drive verilo a ucilo, ale spise jeho soucasnikem a proste nejak eventualne vyhynuli a Homo sapiens zustal. Nebyli blbejsi, byli jen jini. A jejich odlisnost byla zpusobena prostredim, ve kterem zili. To je dulezite.

Reklama

A jak jsme tak byli tim zinfandelem tolerantne naladeni, tak se nam nechtelo generalizovat a sumarne odsuzovat Cechy (a Slovaky taky, predstavte si, ti magori si zvolili Fica!), aby zase Cesi nebyli smutni a rozhorceni, ze se jim pro jejich pitomost krivdi a tak jsme dospeli k nazoru, ze je treba Cechum ty jejich blbe nazory tak nejak tolerovat, protoze oni jsou takovi neandrtalci a cromagnonci soucasnosti, jejich pitomost je zavinena prostredim, ve kterem ziji a stejne pro jejich tupost nakonec vyhynou. Tahle teorie se nam obema naramne libila.

Dopili jsme zinfandel, kteremu se nelogicky rika bily, i kdyz je svetle cerveny a otevreli si dvere na lanai, odkud nas ovanul chladny listopadovy 25 stupnu Celsia vanek. Mysl byla ostra jako Ginsu nuz. V tom mne napadla uplne jina, primo desiva myslenka: Je jasne, ze jsme jini nez lidi v Cesku a s malymi variantami se to vztahuje na vsechny emigranty. Jsme jini zpusobem mysleni, zpusobem videni sveta. Ovlivnilo nas prostredi, ve kterem zijeme, Ovsem kdyby jsme neemigrovali a zustali v Cesku a na Slovensku – BYLI BYSME DNES JAKO ONI?

Po chvilce premysleni jsem dospel k nazoru, ze ano. Strasna predstava!