Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Co si mysli prumerny Cech?

Dopisy ctenaru mam docela rad. Clovekovi je hned jasno, co si asi mysli prumerny Cech. Jako treba nizeuvedeny dopis Jana Kalety. Souhlasi s tim, ze vam vladnou komuniste a mafiani, ale ty zle Americany a hlavne Bushe pro jistotu taky nema rad. Sice o tom moc nevi, ale psaly to ceske noviny, tak to musi byt opravda, ne? Posmaknete si:

Rossi,

Jiz nějakou dobu sleduji tvé ohromné snazení vybarvit povědomí Cechu o USA do hezky ruzovych tonu.


Byly doby – a na tom se jistě shodneme – kdy cesti pseudokomuniste uplatňovali stejne snahy ve vztahu k jednomu velkemu vychodne umistenemu statu. Mnohdy ti stejni lide po roce 89 zcela otočili a nekriticky prijimaji vse, co pochazi zpoza oceanu. Abych se trochu predstavil: nikdy jsem nepatril k zadne politicke strane ani pred listopadem, ani po nem. Nikdy jsem nemel valnou minku o politickych prospecharich at uz ceskych, nebo americkych. V dobe, kdy schopni lide utikali z Ceskoslovenska za "lepsim bydlem" do USA, jsem poctive pracoval v delnicke funkci radeji, nez abych lezl do partaje.

Reklama

Nejsem nekriticky hlupak, ktery nerozumi politice a nevi, ze po prevratu,pardon, "sametove revoluci" tady porad vladnou ti stejni lide. Ovsem odmitam nazor, ze se jedna vyhradne o "komunisty", kteri si prevratem pouze zlegalizovali sva koryta. Nikoliv, jedna se o mafiany a zlodeje a jejich rodiny, kteri se pridaji vzdy tam, kde jim z toho kyne prospech. At tady bude vladnout treba sam papez, vzdy se najdou lide, kteri nebudou pracovat, ale budou chtit ovladat druhe a krast.


Pokud je o USA, je obecne znamo, ze narod spojenych statu je snad nejmanipulovanejsim narodem sveta. Zdani demokracie je  velmi dobre udrzovano medii, neustalym apelem na tradici a medialni masazi. Dukazem je opetovne "zvoleni" G. Bushe prezidentem rozhodnutim soudu, navzdory vysledkum voleb. Proste, i v USA zrejme plati to stejne, co jsem rekl o Cesku: i zde se najdou lide, jejichz jedinym zivotnim kredem je manipulovat masami a krast.Proste, ne ze by byli "spatni", oni jenom nevedi, jak konstruktivneji vyuzit sve talenty, nez k ovladani, hrani vabank a prelevani te zcela umele vytvorene jednotky hodnoty, jimz jsou penize, cimz opet jejich moc a vyse jejich kont jenom roste.Nevim, co je na tom demokratickeho, kdyz miliony lidi strada jenom proto, ze nejaky americky multimiliardovy boss podplati nejakeho mistniho gaunera, aby vykoristoval slusne lidi, zatimco kolonialni armada mu stoji za zady.


Takze, otazka dnes uz zdaleka nestoji tak, zda je lepsi kapitalismus, nebo komunismus, ale zda vubec my, obycejni lide potrebujeme nejake -ismy, vlady a parlamenty, plne zkorumpovanymi uredniky a "poslenci", kteri si hledi jenom svych uzce vymezenych zajmu a na nas kaslou. A to stejně tak v Cesku, jako v USA. Ovsem, ze pro Tebe (doufam, ze nevadi familiarni tykani, vekove nejsme moc od sebe) to muze byt otazkou preziti, zejmena v pripade, ze jsi na vyplatni listine CIA, NSA, nebo jine podobne exoticke "organizace", zabyvajici se "exportem demokracie" do zemi stredni Evropy.


Aby bylo jasno: osobne co nejvice eliminuji nakup americkeho zbozi, na kterem lpi krev nevinnych obeti vsech moznych narodu. Kredit, ktery USA meli po 2. sv. válce zcela promrhali vruznych intrikanskych valkach a vmesovani do suverenity jinych zemi.


Stejne tak nepotrebuje ani americkou raketovou zakladnu, ani americke dolary. A uz vubec nepotrebuji jezdit do USA za praci. Nenecham si bezduvodne snimat otisky prstu a perzekvovat na letisti hloupymi dotazy.


Ze si USA vazi lidi co neco umi, je jasne. Prumerny american je natolik inteligentni, ze rozpozna, jak vydelat na dobrem napadu imigranta. Od doby 2. valky, kdy jim Nikola Tesla nabizel zbran proti nacistum, a kdy jej prezident a kongres totalne ignorovali, se nekteri americani naucili, jak vyuzit chytre hlavy nasich lidi.


Nejlepsi bude, aby si americani nechali svou demokracii a stahli sve dlouhe prsty z Evropy a Vychodu. Kdyby ve svete poslednich 60 let nedelali takovy bordel, mohli jsme byt uz podstatne dale. Nebyl by takovy problem s terorismem (mimochodem, taky produkt USA a jejich mocenskych struktur) a ropa by nestala 75 USD/barel, ale o polovinu mene. Nebo, jeste lepe, jezdili bychom jiz na volnou energii v Teslovych autech, a nekupovali bychom drahou ropu v prasivych a nadnodnocenych petrodolarech.


Takze, Rossi, nech se inspirovat relevantnimi informacemi, jinak si opravdu budu myslet, ze jsi vlajkonosem a rentierem americkych agentur.


No, nic ve zlem, koho chleba jis, toho pisen zpivej Rossi dal, je to zakon prirozeneho vyberu… jenom aby nedoslo k omylu v tom, ze by nahodou ti nasi hosi emigrantsti nabyli dojmu, ze my tady v Cesku jsme otraveni prohnilym komunismem a nevime, oc tady bezi.


Ti, co chteji utect krast do USA, utecou stejne s vizy nebo bez nich. Prumerny slusny cech nechce pracovat v USA, ale u nas doma. Na cele Spojene staty zvysoka kasle. Ma rad svou zemi i s jeji lidmi, i kdyz to zde neni takove, jak by treba mohlo byt. Jeho priority nespocivaji pouze v penezich a majetku, nebo v mocenskych praktikach, ale v normalnim dennim zivote, jeho radostech a starostech.


Na druhe strane, staci se podivat na statistiky o tom, kolik americanu trvale zije v Cesku. Sam znam pripady, kdy tito lide si velmi pochaluji, jak se tady zije dobre. Utekli z vysnene demokracie do postkomunistickeho statu a vubec jim nevadi, ze nam vladnou komunisti. (A ze nam vladnou, to je fakt, se kterym souhlasim. Ovsem neni tolik dulezite vyznani techto mafianu, jako fakt, ze mafiany zustanou, i kdyby konvertovali treba k islamu).


Asi to v tom komunismu tak uplne neni, nemyslis…?


S pozdravem


Honza Kaleta