Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Dalsi zebracke turne ceskych velicin…

To, ze levicove americke university maji uzasnou slabost pro komunisty, kafe-komunisty a levicaky vseho druhu neni zadnym tajemstvim - prinejmensim tady ne. Mistni Columbia University pozvala starickeho pokaslavajiciho blekotu Vaclava Havla na sedmitydenni pobyt. Je tajemstvim, co tam bude vubec delat, zda se jeste bude vzdelavat studiem, ci uz jen prednaset (komu? a co? a cesky?), ale zda se, ze je to jen dalsich z jeho nyni tak castych zebrackych turne ceskeho mocnare. Proste je to jeho trafika za zasluhy. To, ze se opakovane asociuje s nejhorsim americkym presidentem vsech dob Billem Clintonem mnohemu napovida.

Dle kalendare planovanych udalosti oddeleni Ruskych, euroasijskych a vychodoevropskych studii (ano, maji to spravne zaskatulkovane, Cesi a Asiati) Columbia University ma potroubly Vasek naplanovano na sobotu 11. listopadu 2006 cele sympozium, kde ho sice nenechaji sameho promluvit, aby se zase nezesmesnil, ale cela rada byvalych pratel a novych prizivniku ho bude chvalit.

V deset rano to odstartuje Marketa Goetz-Stankiewicz, profesorka z University of British Columbia, s chvalozpevem pojmenovanym Václav Havel's Theater: Plays for Our Times.

Pokracovat bude Paul Wilson, prekladatel z cestiny svym prospevkem "Reading Havel: Remarks on a Life in Translation".

Reklama

Dale promluvi Peter Steiner, professor v Department of Slavic Languages and Literatures, University of Pennsylvania,  and autor knihy Ceska intelektualni pustina(bajecny nazev!)The Deserts of Bohemia: Czech Fiction and its Social Context s prispevkemThe Power of the Image: Vaclav Havel's Visual Poetry.

A posledni recnik pred obedem bude Carol Rocamora, profesorka dramatickeho psani na  NYU’s Tisch School of the Arts s reci nazvanou Havel's Drama on the English-Speaking Stage.

Nasleduje obed – kaviar a sampanske.  Odpoledni recnici zacinaji ve dve odpoledne a to jsou teprve kalibri.

Prvnim odpolednim blabolou bude velvyslanec Martin Palous, ktery je udajne nynejsim ceskym velvyslancem v United Nations, a byvalym ceskym velvyslancem v USA a rovnez byvalym mluvcim Charty 77. Jeho prispevek je ohlasen pod nazvem What Antipolitical Politics Is and What It Is Not a neni znamo, zda bude obsahovat jeho vzpominky na to, jak delal svou opilosti a obtezovanim mistnich zen ostudu Ceske republice v dobe jeho velvyslancovani.

Dalsim recnikem bude Jiri Pehe, jediny z pritomnych Cechu, ktery mluvi srozumitelnou anglictinou, reditel NYU v Praze a byvaly Havluv prezidentsky poradce s dumkou na tema Václav Havel: From a Political Dissident to a Dissident Politician. Neni znamo, zda bude hovorit o Havlove davne nelibosti k Ronaldu Reaganovi, ci jeho podpisu na prohlaseni Charty77 odsuzujici americkou blokadu Nicaraguy v osmdesatych letech. Marxista Daniel Ortega byl mimochodem zvolen znovu prezidentem Nicaraguy (za penize dodane jinym marxistou Hugo Chavezem). Urcite se tam za nimi Vasek taky podiva na nejakou universitu a zavzpominaji na stare zlate casy.

Poslednim recnikem bude komunista a lidovec Petr Pithart, udajne leading dissident in communist Czechoslovakia s pohadkou The Dissident and Intellectual in Politics: The Three Roles of Václav Havel, ktery se taky kdykoliv rad sveze nekam, kde bude mit neco zadarmo, vyzirka jeden.

Pote nasleduje recepce – od 4:30 do 6:00, kde se predpoklada, ze se velvyslanec Palous ztriska podavanym alkoholem do takoveho stavu, ze poleze po ctyrech a americti hostitele se budou jen chapave usmivat a Pithart si koktejlem poleje to leskle sako, co si koupil pri sve posledni americke navsteve.

A aby si toho zebrackeho turne za penize americkych poplatniku (vcetne mne) neuzival jen Vasek a jeho poskoci, prijedou vystoupit i Plastic People of the Universe – jejich vystoupeni v mistnosti pro 30 lidi se odehraje v sobotu 11. listopadu 2006, v osm vecer. Vstup pouze pro zvane a predem rezervovane, aby tam neprisel nekdo s jinym nazorem na svet.

Je jen smutnou ironii, ze o par dnu pozdeji, v utery 14. listopadu 2006 v 6:30 vecer bude mit ve stejne budove, ale jine mistnosti prednasku Fighting the Totalitarian Juggernaut: The Causa Masin Barbara Masin a Jan Novak.  Jejich prednaska ma docela sarkasticky podtitul A Lecture and Discussion On the Occasion of the Columbia University Residency of Václav Havel. Smutne je to proto, ze je dobre znam a dokumentovan Havluv negativni nahled na bratry Masiny a jejich druhy a jeho opakovane spiklenecke snahy prekazit jakekoliv publikace o nich a jejich historii a to i v pripade Jana Novaka a jeho beletristickeho zpracovani pripadu pod nazvem Zatim dobry. Jan Novak se sice pozdeji snazil jesitneho Vaska usmirit tim, ze o nem udelal film, ale eventualni uspech (a oceneni) knihy Zatim dobry urcite intrikanovi Havlovi radost neudelal.