Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Emigrace nebyla jen prebrodit Rio Grande…

Zase tam v Cesku vedou jakesi zabomysi valky. Pres Jiriho Vanka se ke me dostala vymena emailu mezi radou lidi z Ceska, ktera vrcholi tim, ze John Bok velmi prisne kara Jana Sinagla. Prisne a dost blbe - abych tedy nenapinal. Email je dlouhy, ale prikladam ho zde cely, aby vam nic neuniklo - muj komentar je pod textem.

—– Original Message —–

From: John Bok
Sent: Sunday, December 17, 2006 3:59 AM
Subject: RE: Podivni Motejlove, Jemelici a Holeckove –


Na hrubou diru zasadne patri hruba zaplata

Reklama

Je priznacne, ze Sinagl, ktery statecne opustil komunisticke ceskoslovensko, aby jako prumerny emigrant cosi nepodstatneho delal ve Svycarsku a zase se statecne vratil az davno po listopadu do Ceske republiky, nas poucuje o tom, co je to demokracie a pravni stat, co to je moralka a byt statecny a halasne dava najevo svuj nesouhlas se vsim, co nesouhlasi s nim. Nevim proc vlastne utekl do ciziny, nevi to nikdo. Snad to vi on sam. Jsem presvedceny o tom, ze by se pri prvnim vyslechu ve sluzebnach StB sesypal a byl by ochotnym praskacem a ze by po prvni CPZ nebo vazbe vybleptal i to, co by nevedel. Kdyby byl skutecne tak cestny a statecny, jak se svym teatralnim vystupovanim snazi presvedcit verejnost, nebyl by odesel. Ach ano, kazdy se muze zmenit. Proc vsak az tehdy, kdyz uz za to nehrozi vyhazov z prace, odebrani zakladnich prav, telefonni linky, ridicskeho prukazu, pasoveho dokladu, uplatneni sve profese vzdelani, zakazu deti studovat.

Tim, jak si prisvojuje pravo na jedinou pravdu, tu jeho, kterou vnucuje druhym, je zcela podobny komunistum nebo presneji kdejakemu fanatikovi, kteri maji patent na vse a kteri jsou humusem pro vznik jakekoli totality. Kriklouni, kteri hodne krici, toho vetsinou ve prospech druhych maloco udelaji.

Kdybych nebyl presvedceny o tom, ze pan Sinagl je dusevne chory, musel bych mu za vsechny invektivy, ktere za tu kratkou dobu po svem navratu, co se snazi svoji nicotnost za kazdou cenu zviditelnit, nafackovat, tak jak to udelal pan Macek psychopatovi Rothovi.

Pravdou je, ze jsem pri nasilnem zachazeni justicni straze s pani Masinovou pri soudnim jednani ve veci pana Hucina nevyvadel jako Sinagl, za to jsem je durazne vyzval, aby se k ni chovali slusne a snazil se jim v tom zabranit. Urazet soudce a vyhrozovat mu, tak jak to provozoval Sinagl, muze sice pusobit efektne, ale nijak to nekultivuje justicni prostredi a uz vubec to neni v prospech prosazeni prav nespravedlive souzenych. Na rozdil od Sinagla jsem byl duvernikem pana Hucina a kdybych nesmyslne a postpubertalne trojcil jako Sinagl, asi bych nemohl absolvovat vsechna soudni jednani, ze kterych byla podle a neopodstatnene vyloucena verejnost.

Nebyl to Sinagl, kdo hned po zatceni vyzval s Premyslem Vachalovskym prezidenta Havla, aby udelil Vladimirovy abolici a kdo napsal „Zalujeme“, ktere odmitly vydat vsechna media, nebyl to Sinagl, kdo z kolegou ze Salamouna nebo s Premkem Vachalovskym navstivil Vladimira v  Pankracke veznici a mel konflikt se zmetkem vysetrovatelem Starym a nebyl to Sinagl, kdo podal tr. oznameni na zalobkyni Sromovou, nebyl to on , kdo podal navrh na karne rizeni se soudcem Jelinkem, ktery hrube upiral v nemalo situacich Vladimirovo pravo na spravedlivy soud. Nakonec i to se zlepsilo. Tusim, ze Sinagl dodnes tezce nese, ze duvernikem nebyl on. On „statecny bojovnik“ za lidska prava.

Ve Svycarsku by byl za sve jednani, invektivy vuci institucim a jedincum davno zalovan nebo stihan a pravdepodobne vypovezen ze zeme, pokud by byl ve stavu cizince, jako je ve vztahu k Ceske republice. To co je mu v teto zemi tolerovano dokazuje, ze je tu vuci blaznum vice tolerance nez ve Svycarsku.

Jsou jedinci, kteri by chteli byt, pro vyhody, ktere to prinasi, obcany vice statu. I to samo o sobe neco vyjadruje. Spisovatel Honza Benes je obcanem USA, a ac ho k jeho materske zemi poutaji nejen rodne koreny, materstina a vse co dela vlast vlasti, zustal verny zemi, ktera mu poskytla domov a prava, ktera  mu byla v jeho rodne zemi upirana. I to je vizitkou charakteru.

Sinagl by chtel byt ceskym obcanem a zaroven si ponechat to svycarske. I to hovori o charakteru.

Nehodlam s troubou jeho formatu polemizovat ci si dopisovat. Nestoji mi za to, nebot svuj cas, pili, energii a intelekt venuji necemu mnohem potrebnejsimu. Pomoci tem, kteri z vetsiny nemaji tolik publicity a podporu verejne znamych osob, jakou ma pan Uzunoglu, ktery take patri k lidem, kdyz neni po jejich, tak jste nepritel. Mnohym z tech, kteri freneticky, nekriticky a bez znalosti spisoveho materialu si take honi sve triko ve veci pana Uzunoglu, vuci kteremu se organy cinne v trestnem rizeni zachovaly jednoznacne nezakonne az trestne,krivdy a nespravedlnosti na bezpoctu neznamych a pro media a verejnost bezvyznamnych lidi, jsou  zcela lhostejne.

Kym opravdu Sinagl je, dokazuje svym nazorem, ze jenom protoze je o tom presvedceny, mi doporucuje abych vyhodit ze spolku Salamoun  pana Jemelika. Jinak si o mne, dle neho, budou myslet lide, ze jsem take zmetek. Jaci lide? Jako je on? Necht si to mysli.

Jaksi mu unika, ze jsou to zpusoby, ktere pouzivali a pouzivaji komuniste. Vylucuji partaje. Obcanska sdruzeni se drzi demokraticky a nikoli diktatorskych zasad.  Ve spolecenstvech, kde lide vykonavaji svoji cinnost dobrovolne a nezistne, se demokraticky voli a o tom, zda bude nucen nekdo opustit jejich rady, rozhoduje valna hromada, nikoli diktatori ndbo predsedove na prani Sinagl.. Jak videt ani pobyt ve Svycarsku nezbavil Sinagla bolsevicke nakazy.

Nemohl by uz nekdo verejnosti sdelit, cim byl a co delal tento „rytir bez vady a hany“ pred tim, nez emigroval. Kdyby Sinagl vykonal jen desetinu toho, pro nespravedlive stihane, jako muj kolega a pritel pan  Zdenek Jemelik, mohl by si, i pres svoji predlistopadovou zbabelost zbeha, mozna prisvojit moralizovani druhych, kterym nesaha ani po kotniky. Nakonec se ukazuje, ze si Sinagl a Paroubek jsou v mnohem podobni, jen s tim rozdilem, ze jeden se k moci dostal a ten druhy ze zavisti, ze ji nema,  stal bojovnikem za jakesi svobody. Jinak pouzivaji obdobny slovnik. Vlastne pardon, Sinagl pouziva Parobkuv. Aspon co se sibalu tyce.

Tusim, ze Sinagl skrzeva paranoiu velikasstvi, ma dojem, ze mu na jeho maily, kterymi kdekoho obtezuje, musi kazdy odpovedet. Mel by se nechat vysetrit na psychiatrii. Urcite by se ulevilo jemu i mnohym jinym. Jesteze neni jemu podobnych lidi tolik, jako jim zminovanych gembleru. To by pak opravdu byla nase spolecnost ohrozena. Lide posedli utkvelosti mohou byt nebezpecni.

Myslim si, ze by Sinagl mel dat prednost  svycarskemu Naturalu 95 a nejen jemu, kdyz mu vse ceske tolik vadi. Mohl by se pak o 1/3 dostat dal, coz bych mu ze srdce pral.

John Bok

V Praze 17.12.2006

­­­­­­­­­­­­-

Jan Sinagl neni zadny muj oblibenec, ale musi se mu priznat, ze ma casto pravdu. Na ceske pomery PRILIS casto. Neni pak pochyb, ze velke mnozstvi lidi drazdi a sere. I ja dostavam jeho emaily, neobtezuji mne a jsem tomu rad. Jan Sinagl si nehraje na funkcionare, naopak John Bok k tomu ma uz chvili vyrazne sklony. Predhaneni se, kdo je koho duvernikem hranici se smesnosti. Casto opakovana doporuceni z Ceska na adresu emigrantu – o tom, ze by se meli nechat psychiatricky vysetrit uz jsou taky stara vesta.

Z celeho sporu mne zaujalo jen nekolik veci: Sinaglovi je vycitana emigrace (ano, prosim!),  pak udajna neslusnost k ceskym velicinam a organum a tajemne naznacovani, co Sinagl delal pred emigraci. Nevim a je mi to jedno (ja jsem jezdil hovnocucem – muze to nekdo trumfnout?), pokud emigroval, ma u mne znaminko plus. Pokud se z te emigrace vratil a je neslusny k ceskym neo-komunistickym velicinam – tak u mne ma druhe plus.

Osobni historie Johna Boka je mi znama, a ze prosel vezenim a dlouholetym sikanovanim ze strany lidi, kterym dnes temer leze do zadku, to neni vina Jana Sinagla nebo neco, co by mohlo byt Sinaglovi vycitano. A vycitat nekomu emigraci – to uz je opravdu prilis. To uz vam vsem v Cesku opravdu jebe? Emigrace nebyla jen prebrodit Rio Grande. I jen obycejny zivot a prace v normalni civilizovane spolecnosti ma v mych ocich mnohem vetsi kredit, nez zivot disidenta v komunismu. A jeste navic ve svetle toho, ze to disidentstvi dodnes neprineslo ty spravne vysledky.  A nebo to je to kuri oko, na ktere Sinagl slapl? Promarneny zivot v disentu a dnes jsou u moci stejni komuniste jako predtim? To je opravdu na psychiatra. Ale kdo by se mel nechal vysetrit? Sinagl urcite ne. 

Ceska republika a ceska spolecnost se svou geneticky imprintovanou nenavisti vraci zpatky do Mongolska. Nikoliv do Evropy. Vite o tom, ze za vlady Cingischanova syna Ogedeie v roce 1241 se hranice Mongolske rise prekryvaly s hranicemi "zemi socialistickeho tabora" – Mongolska rise koncila pred Vidni, ale obsahovala pozdejsi Ceskoslovensko, Madarsko, Polsko, atd.? No neni to zajimave? Ejj, moc tezko se kraci do Evropy v laptich. Ceska spolecnost casto s velkym nadsenim prijme za sve vselijake zcestne ideologie davno po tom, co uz vsude jinde vysly z mody, at uz je to anti-semitismus, komunismus, anti-amerikanismus a nebo nezduvodnitelna nenavist vuci emigrantum.

A Bokovo karani Sinagla, ze neni slusny k ceskym neo-komunistickym soudcum a justicnim organum je pak uz jen absurdni tresnickou na vrcholu dortu. Bokuv kamarad Havel najmenuje KOMUNISTICKE soudce do DOZIVOTNICH funkci a Bok chce nekoho nabadat, aby byl k  takovym soudcum slusny? Vy ostatni tohle muzete preskocit – John Bok rozumi anglicky: ARE YOU OUT OF YOUR FUCKING MIND???

Ctenar mi vcera poslal mailem Jirankuv kresleny vtip. Jsou tam dve jeho typicke ceske postavicky a jedna kaze druhe: " Tady se vzdycky hodne udavalo, pane. Za Nemcu i za komunistu. Ale slusne, dycinky slusne!"

Na co si to tedy porad hrajete, voresi?