Reklama
 
Blog | Ross Hedvicek

Proc by Masinove NEMELI dostat statni vyznamenani…

Ceskym tiskem zase probehlo nekolik clanku o bratrech Masinech a stale diskutovanem tematu, zda by meli ci nemeli dostat statni vyznamenani. Domnivam se, ze by Masinove statni vyznamenani dostat nemeli. Duvody jsou zcela jednoduche a z historickeho hlediska logicke a to i pres nesporny fakt, ze Masinove, Milan Paumer a jejich zavrazdeni druhove a pribuzni jsou nejvetsi hrdinove, ktere Ceskoslovensko za svou kratkou a neslavnou historii melo.

Hlavnim duvodem je hledisko moralni. Masinove, jejich druhove a vsichni, kdo je podporovali, sli do extremu pri jejich boji za idealy svobody a demokracie. Cena, kterou platili byla obrovska, v rade pripadu ultimatni. Ceska republika nema nekoho, kdo by se jim mohl rovnat. Ceska republika nema nikoho na dostatecne urovni, kdo by jim jakekoliv vyznamenani mohl predat. Vojaka vzdy vyznamenava nejaky general, ktery uz predtim sam dokazal svou vlastni hodnotu. Neni mi znam pripad, ze by vojin vyznamenaval generaly. Aspon tedy v civilizovanych zemich – v Cesku to neplati. V Cesku prece meli Alexeje Cepicku.

A dnes tam kolaborant, prominent komunistickeho rezimu a KGB agent druhe kategorie vyznamenava osmdesatilete zapadni letce po te, co se primo ci neprimo podilel na zniceni vetsiny jejich produktivniho zivota. A jeste u toho ma hloupe kydy, jak nikdy nebyl anti-komunistou. Stari panove, zlomeni hrdinove davne minulosti a polepseni politicti vezni, ze kterych Grebenickove vytloukli i ty posledni zbytky sebeucty, uz toho zazili tolik, tolik zvireckych rezimu, ze se jen usmejou a prijmou kousek plechu z rukou nekoho, kdo byl cely zivot jejich nepritelem. Takovy je zivot v Cesku. Tak to tam chodi.

S Masiny je situace jina. Oni tuhletu trapnou komedii hrat nemusi. Dovedete si predstavit, ze by predstavitel statu, ktery se nedokazal vyrovnat se svou komunistickou minulosti, vyznamenaval Masiny? To je jako kdyby trpaslik vyznamenaval obra! To asi jako kdyby Saddam Hussein vyznamenaval americke vojaky za to, ze od nej sameho osvobodili Bagdad! To nedava zadny smysl!

Reklama

Ceska republika a lide v ni ztratili soudnost. A ti co ji neztratili, tak to radsi taji. Maji zkusenosti. Pred par dny byl v Praze usporadan vzpominkovy vecer k 50.vyroci povstani v Madarsku. Hlavnimi aktery mimo tradicni frekventanty pobocky KGB v CSSR, tedy Prognostickeho ustavu, jako je jakysi Vaclav Klaus a Jaroslav Sedivy, byl i klasik stalinismu Pavel Kohout. Drzost techto pohrobku komunismu nezna mezi. Pavel Kohout dle clanku ve Fragmentech rekl: " Pro mne vyvolava Madarske povstani vzpominku noveho osvetleni Budapesti ­ na lucernach viseli misto svetel lide – hrdinni komuniste." A onen Vaclav Klaus to pekne prosim "moderoval". A lidi to vsechno zerou i s navijakem. To uz vsem v Cesku opravdu jebe? Vzdyt je to jako by nekdo usporadal odborny seminar o Osvetimi a hlavni projev by mel doktor Mengele. Proc ne? – divili by se Cesi. Je to prece odbornik a osobne tam byl!

Masinove by nemeli dostat vice nez zaslouzene statni vyznamenani od soucasne zkorumpovane neo-komunisticke Ceske republiky, protoze tam nemaji nikoho kvalifikovaneho a dostatecne dustojneho, kdo by jim takove vyznamenani mohl udelit a predat a rezim, proti kteremu bojovali, se nezmenil a je stale u moci. Asi jako kdyby dneska nekdo navrhoval, aby Scaransky se Solzenicynem dostali Leninuv rad. Neco takoveho by bylo vuci Masinum urazlive a pod jejich uroven. Masinove, Paumer i ti ostatni zustanou nejvetsimi ceskymi hrdiny i bez smesneho vyznamenani od neo-komunisticke zeme, ktera kdysi byla jejich vlasti.